Jaką wybrać doniczkę?

Zioła rosnące w różnorodnych kubłach, skrzynkach i doniczkach są często jedynym sposobem uprawiania własnych ziół w małych ogródkach, lub jeśli ogród ogranicza się tylko do tarasu, balkonu lub parapetu okiennego. Przy tym wyglądają one bardzo dekoracyjnie i są wspaniałą ozdobą każdego balkonu lub kuchni. Na szczęście prawie wszystkie zioła nadają się do uprawy w doniczkach.
Do uprawy ziół można użyć prawie wszystkich naczń, ważne jest jedynie aby były one wykonane z materiału wolnego od zanieczyszczeń i posiadały otwory odpływowe wody. Obojętnie, czy z kamienia, drzewa, terakoty lub plastiku, wszystko jest dozwolone. Jedynie naczyń metalowych nie należy używać do tego celu.
Oprócz otworów odpływowych, dobrze jest umeścić na dnie naczynia warstwę drenażu składającego się z tłuczonej ceramiki i cienkiej (1 do 2cm) warstwy piasku lub żwiru. W miarę możliwości dobrze jest zdecydować się od początku na większe naczynie, przede wszystkim przy uprawie roślin wieloletnich jak np. liść laurowy, szałwia, lawenda, rozmaryn, ale także przy uprawie ziół bujnie rozrastających się jak np. mięta, melisa lub estragon.