Depilacja cukrowa – składniki pasty cukrowej

Depilacja cukrowa ma swoją już odwieczną tradycję w krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jest to sposób depilacji przekazywany z pokolenia na pokolenie, tani, skuteczny, doprowadzony do perfekcji przez wiele, wiele kobiet.

Główne składniki pasty cukrowej to cukier, kwas cytrynowy i w zależności od przepisu olej z oliwy i woda.

 

Cukier

Cukier jest głównym składnikiem pasty cukrowej. To właśnie cukier sprawia, że pasta cukrowa ma właściwości klejące na włosy.

Po za tym cukier ma również właściwości konserwujące, co sprawia, że możemy przygotować i przechowywać większe ilości pasty cukrowej.

Zamiast cukru można użyć cukru brązowego lub miodu. W wypadku miodu mogą wystąpić problemy określenia odpowiedniej dawki, ponieważ każdy rodzaj miodu ma inną zawartość cukru.

 

Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy jest prawie tak samo ważnym komponentem jak cukier. Wstrzymuje on proces krystalizacji pasty cukrowej w czasie gotowania i sprawia, że pasta cukrowa jest plastyczna nawet po dłuższym przechowywaniu.

Pozostaje tylko decyzja o tym, czy użyć przygotowania pasty cukrowej soku z cytryny, czy też kwasu cytrynowego.

W przypadku użycia cytryny mogą wystąpić problemy określenia odpowiedniej dawki podobnie jak w przypadku miodu. Każda cytryna ma inną zawartość kwasu.

 

Olej

Olej wpływa łagodząco na skórę. Należy używać go w minimalnych ilościach, ponieważ może on całkowicie powstrzymać karamelizację.

 

Woda

Woda dostarcza odpowiedniej ilości wilgoci i to dzięki niej możemy regulować konsystencję pasty cukrowej.

 

Gdzie można zrobić depilację cukrową?

Poniżej adresy salonów, w których możesz skorzystać z fachowej usługi przeprowadzenia depilacji cukrowej.

Depilacja cukrowa w Białymstoku

Depilacja cukrowa w Krakowie

Depilacja cukrowa w Warszawie

Depilacja cukrowa we Wrocławiu