Depilacja cukrowa – instrukcja przygotowania pasty cukrowej

  1. Przygotuj składniki potrzebne do przygotowania pasty cukrowej; Cukier, kwas cytrynowy, odpowiedni garnek i łyżkę do mieszania.
  2. Jeżeli chcesz użyć do tego celu sok z cytryny – wyciśnij odpowiednią ilość
  3. Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na średnim ogniu.
  4. Mieszaj i obserwuj pastę. Po upływie ok. 10 min. pasta cukrowa przybiera kolor bursztynowy.
  5. Zrób próbę: Weź odrobinę pasty cukrowej na łyżkę i wkropl do szklanki z wodą.
    Jeżeli kropla pasty cukrowej się skrystalizuje, należy ją dalej podgrzewać, jeżeli nie, zrób następną próbę: kroplę pasty cukrowej wkropl na talerzyk, odczekaj chwilkę, aż ostygnie a następnie dokładnie zbadaj.
    • Jeżeli pasta cukrowa jest zbyt płynna i nie możesz jej ugnieść w jednolitą kulkę – jest za mało cukru. Dodaj cukru i nadal ogrzewaj pastę.
    • Jeżeli pasta cukrowa jest tak twarda, że ugniatając ją nie możesz zmienić jej formy – jest za mało kwasu cytrynowego.
    • Jeżeli pasta cukrowa zmieniła kolor na ciemnobrunatny i po dodaniu odrobiny kwasu cytrynowego pasta nadal jest zbyt twarda – musisz zawartość garnka niestety wyrzucić. Ta pasta cukrowa nie nadaje się do użytku.
    • Jeżeli jednak w wyniku twoich starań uzyskach klejącą się, plastyczną masę, która pod wpływem ciepła twoich palców pozostanie elastyczna – gratuluję. Twoja pasta cukrowa jest gotowa do użytku.

Tak przygotowana pasta cukrowa może być przechowywana przez dłuższy okres czasu w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej bez dodatków sztucznych środków konserwujących

Gdzie można zrobić depilację cukrową?

Poniżej adresy salonów, w których możesz skorzystać z fachowej usługi przeprowadzenia depilacji cukrowej.

Depilacja cukrowa w Białymstoku

Depilacja cukrowa w Krakowie

Depilacja cukrowa w Warszawie

Depilacja cukrowa we Wrocławiu

super!

Bardzo się cieszę, że znalazłam tę stronę. W końcu udało mi się zrobić odpowiednią pastę cukrową! Mogę jedynie podpowiedzieć, że warto dać trochę więcej cukru do soku z cytryny.
Pozdrawiam i dziękuję!