Nalewka pomarańczówka

Aromatyczna nalewka pomarańczówka - przepis

2l spirytusu 95º

½ l przegotowanej wody

10 pomarańczy

2 cytryny

Laska wanilli

15 goździków

Laska cynamonu

 

Na syrop:

¾ l przegotowanej wody

1 ½ kg cukru

 

Przygotowanie:

Wanillię, cynamon i goździki pokruszyć lub zmielić. Pomarańcze i cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Owoce obrać, drobno pokroić i wrzucić do gąsiorka. Dodać otartą skórkę z cytryn i pomarańczy oraz pokruszoną wanillię, cynamon i goździki. Spirytus rozcieńczyć ½ l przegotowanej wody i zalać nim owoce i przyprawy. Gąsiorek szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Nalewkę zlać. Owoce włożyć na sito i odcisnąć. Obydwa płyny połączyć i przefiltrować.

Przygotować syrop: Cukier gotować z ¾ l wody aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Do gorącego syropu powoli wlewać nalewkę, potem wymieszać. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. Nalewka ta smakuje poprostu nadzwyczajnie.

 

przepisy na inne domowe nalewki

 

Witam

R49 Najistotniejsza w odchudzaniu jest motywacja dziewczyny, ja codziennie ogladam metamorfozy przed i po odchudzaniu i daje mi to kopa do cwiczen, kto chce tez troche motywacji niech sobie wpisze w goglu: odchudzanie przed i po by sasetka