nalewki

Nalewka z suszonych śliwek

ilość jednostek zawartości
litr
czas przygotowania1 godzina
Kategorie potrawnalewki domowe napoje

opis

Tradycyjna wytrawna nalewka

składniki

500gsuszone śliwki (drobno pokroić, ew. usunąć pestki)
1lwódka (45°)
1⁄2lspirytus (95°)
1⁄2lwoda (przegotowana)

sposób przyrządzenia

Drobno pokrojone suszone śliwki wsypać do dużego szklanego słoja lub gąsiorka, zalać wódką i spirytusem a następnie szczelnie zamknąć. Pozostawić do maceracji 4-6 tygodni. Od czasu do czasu wstrząsać naczyniem. Po upływie tego czasu zlać nalewkę znad śliwek i przefiltrować. Pozostałe w naczyniu śliwki zalać przegotowaną i ostudzoną wodą i odstawić na 2 dni. Po dwóch dniach wodę przefiltrować i połączyć z uprzednio przefiltrowaną nalewką. Wymieszać i postawić do sklarowania. Po kilku dniach zlać nalewkę znad osadu, który pozostał na dnie naczynia. Przefiltrować raz jeszcze i przelać do butelek, w których nalewka będzie przechowywana. Nalewkę leżakować co najmniej 6 miesięcy

Nalewka z dziurawca

ilość jednostek zawartości
1/2l butelka
czas przygotowania1 godzina
Kategorie potrawnalewki domowe lecznicze zioła

opis

Nalewka z dziurawca zmniejsza objawy łagodnej formy depresji

składniki

150gziele dziurawca (suszone)
500mlwódka (70°)

sposób przyrządzenia

Suszone zioło dziurawca wsypać do odpowiedniego słoja i zalać wódką. Postawić nalewkę na słońcu lub w innym ciepłym miejscu na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po upływie 3 tygodni nalewkę przefiltrować i przelać do czystej butelki. Przechowywać w ciemnym miejscu.

uwagi

Dziurawiec jest zielem o szerokim zastosowaniu. Nalewkę z dziurawca stosuje się przy schorzeniach nerwowych, stanach lękowych, depresyjnych, zapaleniach nerwów, nerwicach i bezsenności, zaburzeniach mowy, a także przy migrenie. Nalewkę tę stosuje się zewnętrznie do nacierań, a wewnętrznie w postaci kropli (dziennie 10-15 kropli na łyżkę stołową wody). Roztwór wodny możoa stosować również do przemywania ran.

Nalewka z imbiru - imbirówka

Przepis na nalewkę z imbiru - imbirówka

200g świeżego korzenia imbiru
2 goździki (najlepiej zmielone)
ok. 20 nitek safranu
szczypta mielonej gałi muszkatałowej
10g cynamonu
sok z 2 cytryn
500g miodu (najlepiej spadziowego)
2l wódki 70º - pół na pół spirytus 95º i wódka 45º

 

Nalewka z żeń-szenia – żeń-szeniówka

Przepis na nalewkę z żeń-szenia – żeń-szeniówka

Nalewka z żeń-szenia podwyższa odporność organizmu, wzmacnia pamięć i koncentrację. żeń-szeniówka zwiększa również wydolność fizyczną i umysłową, pomaga zwalczyć stres i łagodzi jego skutki. Działa takżeo regenerująco na cały organizm.

80g korzenia żeń-szenia

1l wódki 45º

 

Przygotowanie: 

Korzenia żeń-szenia drobno pokroić, wsypać do szklanego naczynia i zalać wódką. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 14 dni. Codziennie potrząsać naczyniem. Po upływie tego czasu nalewka jest już gotowa do użycia. Korzeń żeń-szenia po przefiltrowaniu można zalać ponownie.

 

Nalewka z przywrotnika

Nalewka z przywrotnika - przepis

Nalewka z przywrotnika pomaga przy zaburzeniach trawienia oraz reguluje zakłucenia menstruacyjne.

30g przywrotnika

10g mielonych nasion włoskiego koperu

10g kwiatu jasnoty białej (biała pokrzywa)

20g bylicy piołun

1l wódki 45º

 

Przygotowanie: 

Nalewka anyżowa (anyżówka)

Nalewka anyżowa (anyżówka) - Przepis

Anyżówka działa rozkurczająco na ściany żołądka i jelit, eliminuje wiele dolegliwości układu trawiennego. Nalewka Anyżówka to ponadto świetny środek na przeziębienie. Działa wyksztuśnie i łagodząco na kaszel.

80g rozmiażdżonych lub zmielonych ziaren anyżu

5g cynamonu

Sok z 1 cytryny

500g miodu

2l wódki 45º

 

Przygotowanie:

Orzechówka

Nalewka orzechówka - przepis

4 zielone, niedojrzałe włoskie orzechy

1l wódki 45º

20g cukru

 

Przygotowanie:

Nalewka bakaliowa

Nalewka bakaliowa

3l wódki 70º - otrzymujemy ją mieszając pół na pół spirytus 95º i wódkę 45º

250g rodzynek

250g suszonych fig

250g daktyli

4 listki laurowe

 

Przygotowanie:

Figi i daktyle drobno pokroić. Listki laurowe pokruszyć. Pokrojone figi i daktyle, rodzynki oraz pokruszone listki laurowe wrzucić do gąsiorka, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 2-4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem. Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i leżakować przez conajmniej 8-10 miesięcy, by nabrała mocy, zapachu i pięknego koloru.

 

Subskrybuje zawartość