Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego czyli miodek majowy

ilość jednostek zawartości
słoik (250ml)
czas przygotowania6 godzin
Kategorie potrawlecznicze przetwory zioła

opis

Syrop z mniszka wyśmienicie smakuje, wzmacnia i oczyszcza organizm.

składniki

300szt.kwiat mniszka lekarskiego
1kgcukier (brązowy nieoczyszczony)
1szt.cytryna
1lwoda

sposób przyrządzenia

Zebrane w słoneczny dzień kwiaty mniszka wrzucić do wanny, aby pozbyć się robaczków, delikatnie opłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą. Zawartość powoli ogrzewać aż do wrzenia. Po zagotowaniu odstawić kwiaty mniszka z wodą do maceracji na noc.

Następnego dnia sok odcedzić, a kwiaty mniszka dobrze odcisnąć. Do soku dodać 1 kg brązowego cukru i sok z cytryny. Syrop z mniszka wolno ogrzewać do zagęszczenia. Palnik kuchenki należy ustawić na najniższy stopień grzania, aby zachować wszystkie witaminy. Ciecz odparowuje się bez gotowania.

W końcowym efekcie syrop z kwiatów mniszka powinien mieć konsystencję lejącego się miodu i kolor ciemno-bursztynowy. Syrop nie powinien być za gęsty, ponieważ po dłuższym przechowywaniu scukrzy się. Nie może też być za rzadki, bo mógłby skwaśnieć.