Sajgonki - krokiety wiosenne z babką lancetowatą

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania1 godzina
Kategorie potrawprzekąski

opis

Sajgonki trochę inaczej

składniki

250gmąka (przenna)
2szt.jajka
1łyżkaśmietana kwaśna
6łyżkawoda (letnia)
250gkiełki sojowe
2pęczekbabka lancetowata
300gwieprzowina (chuda)
1szt.cebula
  olej (do smażenia)
  sos sojowy (do smaku)
  sól (do smaku)
  pieprz (do smaku)

sposób przyrządzenia

Z mąki, jaj, kwaśnej śmietany i wody ze sczyptą soli sporządzić ciasto. Posmarować olejem i odstawić na pół godziny.

W tym czasie przygotować nadzienie: Cebulę i liście babki lancetowatej drobno pokroić. Mięso drobno posiekać i podsmażyć w niewielkiej ilości oleju ok. 1-2 min. Dodać kiełki sojowe, pokrojoną Cebulę i liście babki lancetowatej. Smażyć jeszcze przez ok. 4 min. ciągle mieszając. Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku.

Gotowe ciasto podzielić na porcje. Każdą rozwałkować na cienki placek, nałożyć nadzienie. Brzegi złożyć do środka i zrolować. Tak przygotowane sajgonki układać delikatnie na mocno rozgrzanym oleju. Smażyć do zarumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać gorące.