Szafran (crocus sativus)

SzafranSzafran jest najdroższą przyprawą świata. Szafran uzyskuje się z pojedyńczo zbieranych znamion słupków kwiatowych szafranu siewnego (krokusa uprawnego).

Aby uzyskać Kilogram tej przyprawy potrzeba zebrać 150.000 do 200.000 kwiatów Zbiór szafranu jest wykonywany wyłącznie ręcznie. Wprawiony zbieracz zbiera ok. 60 do 80 gram dziennie.

Szafran znany był już w antycznej Grecji jako luksusowa przyprawa oraz jako środek leczniczy i pielęgnacyjny. Szafran jest przyprawą bardzo szeroko rozpowszechnioną w kuchni arabskiej i kuchni perskiej.

Szafran dostępny jest w handlu w postaci nitek oraz w postaci proszku. Szafran jest najczęściej fałszowaną przyprawą świata. Nitki prawdziwego szafranu powinny mieć kolor jaskrawoczerwony lub ciemnoczerwony bez odcieni żółci. Już w starożytności mieszano je np. z płatkami kwiatu nagietka. Szafranu w postaci proszku nie powinno się kupować, ponieważ zbyt często mieszany jest z kurkumą i bardzo trudno jest to rozpoznać.

 

Zastosowanie w kuchni:

Szafran jest przyprawą o delikatnym aromacie i lekko gorzkawym smaku. Potrawom nadaje on słoneczno-żółty kolor. Szafran stosuje się do barwienia ryżu, potraw mięsnych i rybnych, ciast, deserów oraz chlebów. Używa się go również jako dodatek do likierów ziołowych, które safran obdarza niepowtarzalnym aromatem.

 

Właściwości lecznicze:

Szafran używany jest w medycynie ludowej jako środek przeciwbólowy, moczopędny i wypotny.

Szafran stosuje się również jako środek wzmacniający organizm oraz oczyszczający nerki i pęcherz. Poprawia on witalność skóry, wzmacnia serce, wątrobę, układ oddechowy oraz układ nerwowy. Ponadto szafran poprawia nastrój i budzi radość życia.

Uniwersyteckie badania naukowe w „Arak University of Medical Sciences“ dostarczają informacji na temat stosowania szafranu przy łagodnej lub umiarkowanej depresji.

Nie zaleca się spożywać szafranu w czasie ciąży, ponieważ może on spowodować poronienie ciąży.

Spożycie dużych ilości szafranu wywołuje efekt halucynogenny z objawami zatrucia, które mogą prowadzić do śmierci.