Kminek zwyczajny (Carum carvil)

Kminek zwyczajnyKminek zwyczajny jest rośliną dwuletnią, osiągającą wysokość do około 80 cm. Rośnie on i rozwija się najlepiej w strefach słonecznych ale jednocześnie klimatycznie nieco chłodnych.

Kminek należy do rodziny selerowatych i jest między innymi spokrewniony z koperkiem i anyżem. W Polsce kminek zwyczajny jest rośliną popularną występującą w postaci dzikiej, rosnąc na miedzach, łąkach i przydrożach. 

Kminek zwyczajny jest jedną z najstarszych przypraw stosowanych w kuchni. Znany był on już kucharzom w starożytnym Egipcie jak również naszym słowiańskim przodkom.

Nasi przodkowie znali również zwyczaj żucia ziaren kminku po jedzeniu, żeby odświeżyć oddech oraz zapobiec uczuciu pełnego żołądka.
Owoce kminku zawierają olejek lotny karwon, dzięki któremu smak i zapach kminku jest tak charakterystyczny.

 

Inne nazwy:

Kminek, kmin polny, karolek, karulek

 

Zastosowanie w kuchni:

Kminek zwyczajny jest jedną z tych przypraw, których właściwości wpływające na zdrowie znane były już w starożytności. W dzisiejszych czasach przeprowadzone badania naukowe potwierdzają to, co wiedzieli już nasi przodkowie, a mianowicie, że kminek ma właściwości wspomagające trawienie. Kminek zwyczajny dlatego też jest doskonałym towarzyszem tłustego mięsa i bogatych w błonnik warzyw. Jest idealną przyprawą do pieczonych tłustych mięs, wieprzowiny i baraniny, wędzonki, gotowanej i kwaszonej kapusty. Kminek harmonizuje również z twarogiem, serem, ziemniakami, papryką, grzybami, czosnkiem i cebulą. Kminek jest również głównym składnikiem nalewek wspomagających trawienie.

 

Właściwości lecznicze:

Kminek zwyczajny ma właściwości wiatropędne i rozkurczowe. Pobudza produkcję enzymów trawiennych oraz wspiera funkcję odtruwającą wątroby. Kminek dzięki swoim właściwościom ułatwia trawienie oraz łagodzi wzdęcia i kolki jelitowe. Poza tym Kminek zwyczajny bogaty jest w witaminę C, poprzez co wzmacnia system imunologiczny.