Czosnek pospolity (Allium sativum)

czosnekCzosnek pospolity znany nam jako czosnek jest to bylina rosnąca do wysokości ok. 80 cm wykształcająca cebulę podziemną zwaną powszechnie „główką”, która składa się z pojedyńczych cebulek zwanych ząbkami.

Czosnek jest jednocześnie warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Pochodzi z Azji Środkowej, gdzie uprawiany był już ok. 5.000 lat temu przede wszystkim w celach leczniczych.  Swą popularność już w starożytnym Egipcie, Syrii, Rzymie i Grecji zawdzięcza czosnek miedzy innymi swoim właściwościom bakteriobójczym.

 

Inne nazwy:

Czosnek, czosnek zwyczajny

 

Zastosowanie w kuchni:

Czosnek podobnie jak sól prawie we wszystkich kulturach używany jest jako przyprawa uniwersalna. Czosnek stosowany jest do potraw mięsnych zarówno gotowanych jak i pieczonych, do potraw warzywnych, sosów, zup, majonezu, owoców morza, drobiu oraz makaronów.

Ząbki czosnku można spożywać w stanie surowym lub poddane obróbce cieplnej przez gotowanie, smażenie lub pieczenie. W zależności od sposobu przygotowania czosnku zmienia się w nim zawartość allicyny, intensywność i ostrość smaku. Podczas gotowania smak czosnku staje się łagodniejszy. Jedynie podczas smażenia czosnku należy uważać, aby nie podsmażyć go zbyt ostro, ponieważ wtedy czosnek traci aromat i nabiera gorzkiego, nieprzyjemnego smaku.

 

Właściwości lecznicze:

Właściwości lecznicze czosnku są wszechstronne. Czosnek działa bakteriobójczo, antyseptycznie i przeciwgrzybicznie. Czosnek obniża ciśnienie dzięki właściwości rozrzedzającej krew i tym samy zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy i niedokrwieniu serca,  ponadto obniża zawartość cholesterolu i cukru we krwi, wzmacnia układ krążenia i układ imunologiczny. Czosnek wykazuje działanie naturalnego antibiotyku zwalczającego bakterie chorobotwórcze w układzie oddechowym i pokarmowym. Czosnek działa również jako silny przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników przez co spowalnia proces starzenia. Główne substanje odpowiadające za właściwości lecznicze czosnku to allicyna, lotne związki siarkowe, mikroelementy takie jak żelazo, selen, wapń, potas oraz wiele witamin, między innymi wiatamina C i E.