Cząber ogrodowy (Satureja hortensis)

Cząber ogrodowy to ziele, które było znane i cenione już w starożytnym Rzymie. Cząber wywodzi się prawdopodobnie z zachodniej i centralnej Azji, skąd rozprzestrzenił się we wschodnich rejonach obszaru śródziemnomorskiego. Dziś cząber jest przyprawą uprawianą we wszystkich krajach południowoeuropejskich, Bliskim Wschodzie, krajach arabskich oraz w Iranie, gdzie oprócz cząbru ogrodowego występują też inne gatunki tego ziela.
Cząber nadaje się również do uprawy w doniczce, lubi on ciepłe i nasłonecznione miejsce.

Cząber ogrodowy to ziele jednoroczne o wysokości 20-30 cm, lancetowatych liściach i drobnych, białych lub różowych kwiatach, kwitnie od czerwca do września. 

 

Zastosowanie w kuchni:

Cząber ogrodowy ceniony jest w kuchni nie tylko ze względu na swój charakterystyczny, intensywny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy smak, który przypomina pieprz. Cząber jest zielem poprawiającym apetyt i trawienie, dlatego też idealnie pasuje jako przyprawa do wszelkich potraw z roślin strączkowych oraz potraw mięsnych. Ziele to doskonale pasuje również do grzybów, ryb, wędlin i serów, można nim przyprawiać również warzywa, zupy,  sałatki z ziemniaków lub fasoli.

Cząber jest zielem harmonizującym z majerankiem i tymiankiem oraz stanowi nieodłączną część mieszanki ziół z Prowansji, w której skład wchodzi również rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta, oregano i majeranek. Jako przyprawa stosowane jest zarówno świeże jak i suszone ziele cząbru. Cząber zbierany krótko przed kwitnięciem zachowuje najbardziej intensywnie swój charakterystyczny smak i zapach.

 

Właściwości lecznicze:

Już od czasów starożytnych cząber ceniony jest joko ziele pobudzające wydzielanie soków żołądkowych i poprawiające trawienie. Olejki eteryczne zawarte w ziele cząbru mają właściwościni przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne. Ziele cząbru ma również działanie przeciwbiegunkowe, przeciwskurczowo i wiatropędnie.