Paczuszki z koziego sera i cukinii

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania1 1⁄2 hours
Kategorie potrawprzekąski warzywa wegetariańske

opis

trochę pracochłonny ale wyrafinowany przepis na specjalne okazje.

Paczuszki z koziego sera i cukini

składniki

300gkozi ser
2szt.cukinia
1pęczekszczypiorek
2łyżkaolej

sposób przyrządzenia

Najpierw należy pokroić obydwie cukinie na cienkie paski. Najlepiej udaje się to przy pomocy obieraka do ziemniaków. Zawsze wzdłuż warzywa, produkując jak najdłuższe paski. Następnie należy sparzyć paski cukinii i szczypiorek na średnim ogniu w dużej patelni i wyłożyć je na papierze kuchennym do osuszenia. W tym czasie można przygotować kozi ser, dzieląc go na 2cm kostki.

Gdy sparzone paski cukinii ostygną, można nimi owinąć kostki z koziego sera. Należy zwrócić uwagę na to, aby ser był załkowicie zakryty. Na koniec trzeba użyć szczypiorek do wykonania kokardek wokół naszych paczuszek z koziego sera, to nie tyko bardzo ładnie się prezentuje, ale także zwiększa stabilność paczuszek.