zioła

Herbata z mniszka

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania15 minutes
Kategorie potrawherbaty napoje zioła

opis

Herbata oczyszczająca organizm

składniki

2łyżeczkamniszek lekarski (świeżych, drobno pokrojonych korzeni)
1szkl.woda

sposób przyrządzenia

Korzenie mniszka zalać na noc 1 szklanką zimnej wody.

Następnego dnia ogrzać do wrzenia i odcedzić.

Otrzymaną w ten sposób herbatę podzielić na dwie równe części i pić łykami pół godziny przed i po śniadaniu.

uwagi

Herbata z mniszka oczyszcza krew, wspomaga trawienie, działa napotnie i moczopędnie

Twarożek ziołowy wiosenny

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania15 minutes
Kategorie potrawwegetariańske zioła

opis

najlepszy na śniadanie

składniki

250gtwarożek
100mlśmietana
1łyżkamniszek lekarski (drobno posiekane młode listki)
1łyżkapokrzywa (drobno posiekane młode listki)
2ząbekczosnek
  sól (do smaku)
  pieprz (do smaku)

sposób przyrządzenia

Twaróg rozmieszać ze śmietaną, dodać rozmiażdżony czosnek, posiekane listki mniszka i pokrzywy. Dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

uwagi

Do twarogu można naturalnie dodać również inne wiosenne zioła oraz młodą cebulkę lub szczypiorek

Surogat szafranu

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania5 minutes
Kategorie potrawzioła

opis

zabarwia potrawy na złocisty kolor

składniki

  mniszek lekarski (płatki kwiatów)

sposób przyrządzenia

Płatki kwiatów mniszka należy ususzyć, następnie ugnieść w moździerzu. Można je używać jako barwiący na żółty kolor dodatek do ciast lub ryżu.

Sałatka z listków mniszka

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania5 minutes
Kategorie potrawlecznicze sałatki wegetariańske zioła

opis

wiosenna sałatka oczyszczająca organizm

składniki

4garśćmniszek lekarski (młode, świeżo zebrane listki)
50mloliwa
50mlocet (winny)
  musztarda (do smaku)
 szczyptacukru (lub odrobina miodu)
  sól (do smaku)
  pieprz (do smaku)

sposób przyrządzenia

Przygotować sos vinaigrette: ocet i oliwę wymieszać aż powstanie emulsja, dodać musztardę, cukier, sól i pieprz do smaku.

Młode, wiosenne listki mniszka starannie umyć ew. pokroić.

Sałatkę polać sosem.

uwagi

Sałatkę z listków mniszka można urozmaicić dodając do niej drobno pokrojoną cebulę lub inne wiosenne zioła, jak np. pokrzywę.

Liście mniszka à la szpinak

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania45 minutes
Kategorie potrawprzekąski warzywa wegetariańske zioła

opis

wiosenna alternatywa szpinaku

składniki

1garśćmniszek lekarski (młode, świeżo zebrane listki)
1szkl.woda (słona)
  olej (do smażenia)
1ząbekczosnek

sposób przyrządzenia

Młode listki mniszka dokładnie umyć i namoczyć w zimnej, słonej wodzie przez 30 min. aby pozbyć się gorzkawego smaku mniszka. Smażymy liście partiami na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i czosnku ok. 2-3 min.

uwagi

pyszny dodatek do dania głównego

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego czyli miodek majowy

ilość jednostek zawartości
słoik (250ml)
czas przygotowania6 godzin
Kategorie potrawlecznicze przetwory zioła

opis

Syrop z mniszka wyśmienicie smakuje, wzmacnia i oczyszcza organizm.

składniki

300szt.kwiat mniszka lekarskiego
1kgcukier (brązowy nieoczyszczony)
1szt.cytryna
1lwoda

sposób przyrządzenia

Zebrane w słoneczny dzień kwiaty mniszka wrzucić do wanny, aby pozbyć się robaczków, delikatnie opłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą. Zawartość powoli ogrzewać aż do wrzenia. Po zagotowaniu odstawić kwiaty mniszka z wodą do maceracji na noc.

Następnego dnia sok odcedzić, a kwiaty mniszka dobrze odcisnąć. Do soku dodać 1 kg brązowego cukru i sok z cytryny. Syrop z mniszka wolno ogrzewać do zagęszczenia. Palnik kuchenki należy ustawić na najniższy stopień grzania, aby zachować wszystkie witaminy. Ciecz odparowuje się bez gotowania.

W końcowym efekcie syrop z kwiatów mniszka powinien mieć konsystencję lejącego się miodu i kolor ciemno-bursztynowy. Syrop nie powinien być za gęsty, ponieważ po dłuższym przechowywaniu scukrzy się. Nie może też być za rzadki, bo mógłby skwaśnieć.

Nalewka z dziurawca

ilość jednostek zawartości
1/2l butelka
czas przygotowania1 godzina
Kategorie potrawnalewki domowe lecznicze zioła

opis

Nalewka z dziurawca zmniejsza objawy łagodnej formy depresji

składniki

150gziele dziurawca (suszone)
500mlwódka (70°)

sposób przyrządzenia

Suszone zioło dziurawca wsypać do odpowiedniego słoja i zalać wódką. Postawić nalewkę na słońcu lub w innym ciepłym miejscu na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po upływie 3 tygodni nalewkę przefiltrować i przelać do czystej butelki. Przechowywać w ciemnym miejscu.

uwagi

Dziurawiec jest zielem o szerokim zastosowaniu. Nalewkę z dziurawca stosuje się przy schorzeniach nerwowych, stanach lękowych, depresyjnych, zapaleniach nerwów, nerwicach i bezsenności, zaburzeniach mowy, a także przy migrenie. Nalewkę tę stosuje się zewnętrznie do nacierań, a wewnętrznie w postaci kropli (dziennie 10-15 kropli na łyżkę stołową wody). Roztwór wodny możoa stosować również do przemywania ran.

Herbata z dziurawca

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania15 minutes
Kategorie potrawherbaty lecznicze napoje zioła

opis

Harbata poprawiająca pracę wątroby i woreczka żółciowego oraz poprawiająca trawienie

składniki

2łyżeczkaziele dziurawca (suszone)
250mlwoda

sposób przyrządzenia

Suszone zioła wsypać do kubka. Wodę zagotować, a następnie zalać wrzątkiem zioła i pozostawić 10-15 min. pod przykryciem do naciągnięcia. Pijemy herbatę przed jedzeniem dla pobudzenia soków trawiennych.

uwagi

Dziurawiec pobudza wydzielanie żółci, reguluje krążenie oraz pobudza trawienie. Regularne picie herbaty z dziurawca łagodzi objawy depresji.

Subskrybuje zawartość