wegetariańske

pyszne bezmięzne dania domowe

Twarożek ziołowy wiosenny

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania15 minutes
Kategorie potrawwegetariańske zioła

opis

najlepszy na śniadanie

składniki

250gtwarożek
100mlśmietana
1łyżkamniszek lekarski (drobno posiekane młode listki)
1łyżkapokrzywa (drobno posiekane młode listki)
2ząbekczosnek
  sól (do smaku)
  pieprz (do smaku)

sposób przyrządzenia

Twaróg rozmieszać ze śmietaną, dodać rozmiażdżony czosnek, posiekane listki mniszka i pokrzywy. Dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

uwagi

Do twarogu można naturalnie dodać również inne wiosenne zioła oraz młodą cebulkę lub szczypiorek

Sałatka z listków mniszka

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania5 minutes
Kategorie potrawlecznicze sałatki wegetariańske zioła

opis

wiosenna sałatka oczyszczająca organizm

składniki

4garśćmniszek lekarski (młode, świeżo zebrane listki)
50mloliwa
50mlocet (winny)
  musztarda (do smaku)
 szczyptacukru (lub odrobina miodu)
  sól (do smaku)
  pieprz (do smaku)

sposób przyrządzenia

Przygotować sos vinaigrette: ocet i oliwę wymieszać aż powstanie emulsja, dodać musztardę, cukier, sól i pieprz do smaku.

Młode, wiosenne listki mniszka starannie umyć ew. pokroić.

Sałatkę polać sosem.

uwagi

Sałatkę z listków mniszka można urozmaicić dodając do niej drobno pokrojoną cebulę lub inne wiosenne zioła, jak np. pokrzywę.

Liście mniszka à la szpinak

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania45 minutes
Kategorie potrawprzekąski warzywa wegetariańske zioła

opis

wiosenna alternatywa szpinaku

składniki

1garśćmniszek lekarski (młode, świeżo zebrane listki)
1szkl.woda (słona)
  olej (do smażenia)
1ząbekczosnek

sposób przyrządzenia

Młode listki mniszka dokładnie umyć i namoczyć w zimnej, słonej wodzie przez 30 min. aby pozbyć się gorzkawego smaku mniszka. Smażymy liście partiami na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i czosnku ok. 2-3 min.

uwagi

pyszny dodatek do dania głównego

Herbata ziołowa z babki lancetowatej i tymianku

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania30 minutes
Kategorie potrawherbaty lecznicze wegetariańske zioła

opis

Herbata ziołowa stosowany przy schorzeniach dróg oddechowych

składniki

1łyżeczkababka lancetowata (czbata łyżeczka suszonych ziół)
1łyżeczkatymianek (czbata łyżeczka suszonych ziół)
500mlwoda
2plasterekcytryna
2łyżeczkacukier

sposób przyrządzenia

Wodę z cytryną i cukrem ogrzać do wrzenia i gotować ok. 2 min.

Naczynie zdjąć z ognia, dodać zioła i pozostawić 30 min. pod przykryciem do naciągnięcia

uwagi

Herbata ta polecana jest szczególnie w przypadku zapalenia oskrzeli oraz osobom chorym na astmę oskrzelową . Należy ją pić cztery do pięciu razy dziennie. Za każdym razem przygotowuje się świeżą herbatę i pije tak gorącą jak tylko możliwe.

Syrop na kaszel z babki lancetowatej

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania1 godzina
Kategorie potrawlecznicze napoje wegetariańske zioła

opis

babka lencetowate jest idealnym środkiem w leczeniu schorzeń dróg oddechowych. działa ona wyksztuśnie, przeciwsapalnie i przeciwbakteryjnie.

składniki

300gbabka lancetowata (świeżych, młodych liści)
300gcukier (nieoczyszczony)
250gmiód (najlepiej spadziowy)
250mlwoda

sposób przyrządzenia

Liście babki lancetowatej przekręcić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w mikserze.

Do otrzymanej miazgi dodać wodę, cukier i miód.

Zawartść gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsta ciecz (syrop) a następnie przelać ją na gorąco do słoików lub butelek.

Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.

Cukierki na kaszel

ilość jednostek zawartości
sztuk
czas przygotowania45 minutes
Kategorie potrawlecznicze wegetariańske zioła

opis

cukierki na kaszel z babki lancetowatej smaczne i zdrowe

składniki

100gbabka lancetowata (100g świeżych, młodych liści lub 50g suszonych)
250mlwoda
250gcukier
15gglukoza
10gmasło
1⁄2łyżeczkaanyż
1⁄2łyżeczkakoper włoski

sposób przyrządzenia

Wodę gotujemy a następnie zalewamy nią zioła. Jeżeli używamy świeżych liści babki lancetowatej, należy je przedtem dokładnie umyć i drobno pokroić.

Zioła parzymy 10-15 min. a następnie je odcedzamy. Do tak powstałego naparu dodajemy cukier, glukozę oraz przyprawy korzenne.

Wszystko to gotujemy na wolnym ogniu ok.15-20 min. do zagęszczenia ciągle mieszając.

Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub pergaminem i wylewamy na nią gorący syrop.

Zanim ta słodka masa całkowicie ostygnie i stwardnieje wycinamy natłuszczonym nożem kwadratowe cukierki.

Paczuszki z koziego sera i cukinii

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania1 1⁄2 hours
Kategorie potrawprzekąski warzywa wegetariańske

opis

trochę pracochłonny ale wyrafinowany przepis na specjalne okazje.

Paczuszki z koziego sera i cukini

składniki

300gkozi ser
2szt.cukinia
1pęczekszczypiorek
2łyżkaolej

sposób przyrządzenia

Najpierw należy pokroić obydwie cukinie na cienkie paski. Najlepiej udaje się to przy pomocy obieraka do ziemniaków. Zawsze wzdłuż warzywa, produkując jak najdłuższe paski. Następnie należy sparzyć paski cukinii i szczypiorek na średnim ogniu w dużej patelni i wyłożyć je na papierze kuchennym do osuszenia. W tym czasie można przygotować kozi ser, dzieląc go na 2cm kostki.

Gdy sparzone paski cukinii ostygną, można nimi owinąć kostki z koziego sera. Należy zwrócić uwagę na to, aby ser był załkowicie zakryty. Na koniec trzeba użyć szczypiorek do wykonania kokardek wokół naszych paczuszek z koziego sera, to nie tyko bardzo ładnie się prezentuje, ale także zwiększa stabilność paczuszek.

Subskrybuje zawartość