napoje

Herbata z rumianku

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania10 minutes
Kategorie potrawherbaty lecznicze napoje

opis

Herbatka z rumianku działa przeciwzapalnie, rozkurczowi i uspokajająco, pomaga w łagodzeniu zabużeń żołądkowo-jelitowych, przynosi niemowlętom ulgę w przypadku kolki jelitowej.

Herbata z rumianku

składniki

1łyżeczkarumianek (kopiasta łyżeczka)
250mlwoda

sposób przyrządzenia

1 kopiastą łyżeczkę do herbaty rumianku zalać ¼ l wrzącej wody i pozostawić 5 do 10 min. pod przykryciem do naciągnięcia.

Likier z kukułek - kukułczanka

ilość jednostek zawartości
litr
czas przygotowania20 minutes
Kategorie potrawnalewki domowe napoje

opis

Mocny, słodki . Zawartość alkoholu.ok 40%

kukułczanka

składniki

400gkukułki
400mlwoda
400mlspirytus

sposób przyrządzenia

Kukułki rozpakować i włożyć do garnka. Zalać przegotowaną wodą (najlepiej jeszcze gorącą). Całość podgrzewać do rozpuszczenia kukułek. Dobrze ostudzić. Dodać spirytus, wymieszać, przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Likier z krówek

ilość jednostek zawartości
litr
czas przygotowania20 minutes
Kategorie potrawnalewki domowe napoje

opis

Likier z krówek to słodka pokusa. Smakuje jak baileys tyle, że lepiej.

likier z krówek

składniki

400gkrówki
400mlwoda
200mlspirytus
250mlśmietana (30% Kremówka)

sposób przyrządzenia

Krówki rozpakować i włożyć do garnka. Zalać przegotowaną wodą (najlepiej jeszcze gorącą). Całość podgrzewać do rozpuszczenia krówek. Ostudzić. Dodać spirytus, wymieszać a następnie dodać śmietanę, wymieszać, przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Likier smakuje natychmiast po ostudzeniu. Zawartość alkoholu w likierze wynosi ok. 20%

uwagi

Likier z krówek smakuje również jako dodatek do kawy lub do lodów.

Nalewka kminkowa - Kminkówka

ilość jednostek zawartości
litr
czas przygotowania30 minutes
Kategorie potrawnalewki domowe napoje

opis

Kminkówka ma działanie żółciopędne i rozkurczowe oraz przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. świetna nalewka na trawienie i infekcje.

nalewka kminkowa

składniki

250gkminek
2lwoda
500gcukier
1lspirytus (95°)

sposób przyrządzenia

Ziarna kminku zalać wodą, zagotować i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Napar przefiltrować.  Jeżeli otrzymamy mniej niż 2 litry naparu, dopełnić przegotowaną wodą.

Cukier zarumienić na karmel ,rozpuścić go w 2 litrach naparu z kmninku, ostudzić i zmieszać ze spirytusem. Przelać do butelek i pozostawić co najmniej na 3 dni do przetrawienia się składników i otrzymania właściwego smaku.

Herbata z mniszka

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania15 minutes
Kategorie potrawherbaty napoje zioła

opis

Herbata oczyszczająca organizm

składniki

2łyżeczkamniszek lekarski (świeżych, drobno pokrojonych korzeni)
1szkl.woda

sposób przyrządzenia

Korzenie mniszka zalać na noc 1 szklanką zimnej wody.

Następnego dnia ogrzać do wrzenia i odcedzić.

Otrzymaną w ten sposób herbatę podzielić na dwie równe części i pić łykami pół godziny przed i po śniadaniu.

uwagi

Herbata z mniszka oczyszcza krew, wspomaga trawienie, działa napotnie i moczopędnie

Nalewka z suszonych śliwek

ilość jednostek zawartości
litr
czas przygotowania1 godzina
Kategorie potrawnalewki domowe napoje

opis

Tradycyjna wytrawna nalewka

składniki

500gsuszone śliwki (drobno pokroić, ew. usunąć pestki)
1lwódka (45°)
1⁄2lspirytus (95°)
1⁄2lwoda (przegotowana)

sposób przyrządzenia

Drobno pokrojone suszone śliwki wsypać do dużego szklanego słoja lub gąsiorka, zalać wódką i spirytusem a następnie szczelnie zamknąć. Pozostawić do maceracji 4-6 tygodni. Od czasu do czasu wstrząsać naczyniem. Po upływie tego czasu zlać nalewkę znad śliwek i przefiltrować. Pozostałe w naczyniu śliwki zalać przegotowaną i ostudzoną wodą i odstawić na 2 dni. Po dwóch dniach wodę przefiltrować i połączyć z uprzednio przefiltrowaną nalewką. Wymieszać i postawić do sklarowania. Po kilku dniach zlać nalewkę znad osadu, który pozostał na dnie naczynia. Przefiltrować raz jeszcze i przelać do butelek, w których nalewka będzie przechowywana. Nalewkę leżakować co najmniej 6 miesięcy

Herbata z dziurawca

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania15 minutes
Kategorie potrawherbaty lecznicze napoje zioła

opis

Harbata poprawiająca pracę wątroby i woreczka żółciowego oraz poprawiająca trawienie

składniki

2łyżeczkaziele dziurawca (suszone)
250mlwoda

sposób przyrządzenia

Suszone zioła wsypać do kubka. Wodę zagotować, a następnie zalać wrzątkiem zioła i pozostawić 10-15 min. pod przykryciem do naciągnięcia. Pijemy herbatę przed jedzeniem dla pobudzenia soków trawiennych.

uwagi

Dziurawiec pobudza wydzielanie żółci, reguluje krążenie oraz pobudza trawienie. Regularne picie herbaty z dziurawca łagodzi objawy depresji.

Herbata z babki lancetowatej

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania5 minutes
Kategorie potrawherbaty lecznicze napoje zioła

opis

stosowana przy schorzeniach dróg oddechowych jak również przewodu pokarmowego

składniki

1łyżeczkababka lancetowata
250mlwoda

sposób przyrządzenia

Liście babki lancetowatej wsypać do kubka. Wodę zagotować, a następnie zalać wrzątkiem zioła i postawić 3 do 5 min. do naciągnięcia

Subskrybuje zawartość