nalewki domowe

wspaniałe nalewki domowe na każdą okazję

Likier z kukułek - kukułczanka

ilość jednostek zawartości
litr
czas przygotowania20 minutes
Kategorie potrawnalewki domowe napoje

opis

Mocny, słodki . Zawartość alkoholu.ok 40%

kukułczanka

składniki

400gkukułki
400mlwoda
400mlspirytus

sposób przyrządzenia

Kukułki rozpakować i włożyć do garnka. Zalać przegotowaną wodą (najlepiej jeszcze gorącą). Całość podgrzewać do rozpuszczenia kukułek. Dobrze ostudzić. Dodać spirytus, wymieszać, przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Likier z krówek

ilość jednostek zawartości
litr
czas przygotowania20 minutes
Kategorie potrawnalewki domowe napoje

opis

Likier z krówek to słodka pokusa. Smakuje jak baileys tyle, że lepiej.

likier z krówek

składniki

400gkrówki
400mlwoda
200mlspirytus
250mlśmietana (30% Kremówka)

sposób przyrządzenia

Krówki rozpakować i włożyć do garnka. Zalać przegotowaną wodą (najlepiej jeszcze gorącą). Całość podgrzewać do rozpuszczenia krówek. Ostudzić. Dodać spirytus, wymieszać a następnie dodać śmietanę, wymieszać, przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Likier smakuje natychmiast po ostudzeniu. Zawartość alkoholu w likierze wynosi ok. 20%

uwagi

Likier z krówek smakuje również jako dodatek do kawy lub do lodów.

Nalewka kminkowa - Kminkówka

ilość jednostek zawartości
litr
czas przygotowania30 minutes
Kategorie potrawnalewki domowe napoje

opis

Kminkówka ma działanie żółciopędne i rozkurczowe oraz przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. świetna nalewka na trawienie i infekcje.

nalewka kminkowa

składniki

250gkminek
2lwoda
500gcukier
1lspirytus (95°)

sposób przyrządzenia

Ziarna kminku zalać wodą, zagotować i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Napar przefiltrować.  Jeżeli otrzymamy mniej niż 2 litry naparu, dopełnić przegotowaną wodą.

Cukier zarumienić na karmel ,rozpuścić go w 2 litrach naparu z kmninku, ostudzić i zmieszać ze spirytusem. Przelać do butelek i pozostawić co najmniej na 3 dni do przetrawienia się składników i otrzymania właściwego smaku.

Nalewka z suszonych śliwek

ilość jednostek zawartości
litr
czas przygotowania1 godzina
Kategorie potrawnalewki domowe napoje

opis

Tradycyjna wytrawna nalewka

składniki

500gsuszone śliwki (drobno pokroić, ew. usunąć pestki)
1lwódka (45°)
1⁄2lspirytus (95°)
1⁄2lwoda (przegotowana)

sposób przyrządzenia

Drobno pokrojone suszone śliwki wsypać do dużego szklanego słoja lub gąsiorka, zalać wódką i spirytusem a następnie szczelnie zamknąć. Pozostawić do maceracji 4-6 tygodni. Od czasu do czasu wstrząsać naczyniem. Po upływie tego czasu zlać nalewkę znad śliwek i przefiltrować. Pozostałe w naczyniu śliwki zalać przegotowaną i ostudzoną wodą i odstawić na 2 dni. Po dwóch dniach wodę przefiltrować i połączyć z uprzednio przefiltrowaną nalewką. Wymieszać i postawić do sklarowania. Po kilku dniach zlać nalewkę znad osadu, który pozostał na dnie naczynia. Przefiltrować raz jeszcze i przelać do butelek, w których nalewka będzie przechowywana. Nalewkę leżakować co najmniej 6 miesięcy

Nalewka z dziurawca

ilość jednostek zawartości
1/2l butelka
czas przygotowania1 godzina
Kategorie potrawnalewki domowe lecznicze zioła

opis

Nalewka z dziurawca zmniejsza objawy łagodnej formy depresji

składniki

150gziele dziurawca (suszone)
500mlwódka (70°)

sposób przyrządzenia

Suszone zioło dziurawca wsypać do odpowiedniego słoja i zalać wódką. Postawić nalewkę na słońcu lub w innym ciepłym miejscu na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po upływie 3 tygodni nalewkę przefiltrować i przelać do czystej butelki. Przechowywać w ciemnym miejscu.

uwagi

Dziurawiec jest zielem o szerokim zastosowaniu. Nalewkę z dziurawca stosuje się przy schorzeniach nerwowych, stanach lękowych, depresyjnych, zapaleniach nerwów, nerwicach i bezsenności, zaburzeniach mowy, a także przy migrenie. Nalewkę tę stosuje się zewnętrznie do nacierań, a wewnętrznie w postaci kropli (dziennie 10-15 kropli na łyżkę stołową wody). Roztwór wodny możoa stosować również do przemywania ran.

Subskrybuje zawartość