Parfait truskawkowy

ilość jednostek zawartości
porcje
czas przygotowania30 minutes
Kategorie potrawdesery

opis

W tym deserze uchwycony jest zapach lata.
Przygotuj parfait ze świeżych truskawek i zamroź go na później. Parfait truskawkowy jest wyśmienitym uzupełnieniem menu.

parfait truskawkowy

składniki

200gtruskawki
1łyżkacukier puder
2łyżkawiśniówka (lub malinówka)
2szt.białko
100mlśmietana

sposób przyrządzenia

Truskawki wypłukać, odsączyć i odszypułkować a następnie zmiksować z cukrem i alkocholem.

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć wraz ze zmiksowanymi truskawkami.

Ubić śmietanę i dodać ostrożnie do masy truskawkowej.

Tak przygotowany parfait umieścić w odpowiednich foremkach do zamrożenia.

uwagi

Parfait truskawkowy można podawać z bitą śmietaną, sosem waniliowym lub np. we wcześniej przygotowanych foremkach z czekolady.