Nalewka korzenna

Nalewka korzenna - rozgrzewa i poprawia nastrój

½ l spirytusu 95º

½ l wódki 40º

Laska cynamonu

Laska wanilii

6-8 goździków

½ łyżki otartej skórki z pomarańczy

½ łyżki mielonej gałki muszkatołowej

Na syrop:

¼ l miodu

¼ l wody

 

Przygotowanie:

Cynamon, wanilię, goździki, skórkę pomarańczową i gałkę muszkatołową wrzucić do dużego słoja lub gąsiorka. Wódkę wymieszać ze spirytusem i zalać przyprawy. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Codziennie potrząsać naczyniem. Po dwóch tygodniach nalewkę przefiltrować. Najlepiej przez lejek wyłożony gazą lub watą.

Przygotować syrop: miód z wodą zagotować w dużym rondlu, zdjąć z ognia. Do gorącego syropu powoli wlewać przefiltrowaną nalewkę, dokładnie wymieszać. Rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 5-7 miesięcy.

W odpowiednim czasie nalewka nie tylko rozgrzeje i skutecznie poprawi nastrój, lecz także zlikwiduje uczucie zbyt pełnego żołądka.

 

przepisy na inne domowe nalewki

 

NALEWKA WYCHODZI PYSZNA BĘDĘ

NALEWKA WYCHODZI PYSZNA BĘDĘ JA ROBIĆ JUŻ 3 RAZ.